1924 schooltijd in DEN HAAG & MAARN 1946 zuidplein flat nolenstraat  hogezoom 55

de levensgeschiedenis van mijn moeder
WILLY     DE WEERT

GEBOREN in sGRAVENHAGE     1922

1924

scheveningse pier

 
Op 14 september 1922 is Willy in sGRAVENHAGE geboren als eerst dochter van Hedde Hylke DE WEERT en Adriana ELMENDORP. Hedde Hylke was coiffeur/kapper en haar moeder Adriana (Jeanne) werkte als schoonheids specialiste in hun kapperszaak.
Op de bevolkingskaart van de gemeente staat zij bijgeschreven.
bevolkingskaart
SCHOOLTIJD

MAERLANT

MAERLANT

haagse adressen
lange voorhout 37

Willy's schooltijd hebben we samen met haar in september 2013 nog nauwkeurig in haar boek kunnen optekenen; eerst de Kleuterschool en de Lagere School in de Weissenbruchstraat bij de Hoefkade; deze tijd werd onderbroken in 1933 en 1934 door het schooltje in Tuindorp MAARN, waar ze gingen wonen toen haar jongere broer Geert TBC had (maar vader Hedde Hylke bleef toen in Den Haag) en later ging ze in Den Haag naar het MAERLANT Gymnasium, dat ze tijdens de tweede wereld oorlog afrondde; lastig zoals ze vertelde, en ook dat sommige lessen werden verboden!

Er werd regelmatig verhuisd in haar jeugd, zoals af te lezen valt uit de achterzijde van de bevolkingskaart; maar het beste herinnerde ze zich de woning aan de Lange Poten en de kapperszaak aan de Lange Voorhout 37.

aan het werk

WILLY DE WEERT 1946
brazilielaan 4 met jeepy
WILLEMSOORD

Na de oorlog verhuisde ze haar moeder achterna naar OVERVEEN, waar deze een pension hield aan de Brazilielaan. Ze ging als secretaresse werken bij de gemeente en leerde papa kennen toen ze als papa's secretaresse ging werken in de dependance Willemsoord.

Begin 1949 trouwden ze en gingen ze in Rotterdam wonen. Daarna mocht Willy niet meer betaald werken, want zoiets hoorde in die tijd niet ... Wel deed ze vrijwilligers werk bij het UVV en werd ze soms zelfs s'avonds laat opgeroepen als de Bloedtransfusiedienst weer eens met spoed haar bloed (O-) nodig had.

ROTTERDAM ZUID

zuidplein 255
1952

Medio 1949 gingen ze wonen in de eerste flat van ROTTERDAM : de Zuidplein flat, op de 8e verdieping.

25 november 1949 werd haar eerste kind geboren en omdat er toen vage plannen waren om eventueel naar Nieuw Zeeland te emigreren werd haar naam Helen Ann, maar in het dagelijks gebruik eerst Lenneke en later Lenny.

Naast bezoeken van Henk, Annelies en Philippine (kinderen uit het eerste huwelijk van papa) kwam ook zwager Henk langs voordat hij in 1952 naar Canada emigreerde, waarbij deze foto bij de ingang van de flat genomen werd.

ROTTERDAM BLIJDORP

.

nolenstraat

geboorte jeannette

In 1955 werd er verhuisd naar een ander deel van ROTTERDAM, naar de Nolenstraat in Blijdorp, vlakbij de Lagere School de Margriet.
jeannette op het krukje bij de zonnebloemen
Hier werd op 26 juni 1955 Jeanne Willy (Jeannette) geboren; in 1961 verhuisden ze naar de Stationssingel.
HAAMSTEDE
hogezoom 55

hogezoom 55

.

2020

Tijdens vakanties hadden ze Haamstede leren kennen en daarom besloten ze -toen papa met pensioen ging- daar te gaan wonen. Eerst werd er eind januari 1970 naar een oud huisje verhuisd maar later werd er op deze plaats door schoonzoon Jan Kees een nieuw huis gebouwd.
Lenny werkte ondertussen in Rotterdam, maar Jeannette verhuisde mee en ging op 2 februari 1970 voor het eerst in Zierikzee naar school.

Vele jaren genoten ze van hun huis en tuin en de natuur van Haamstede. In 1992 overleed papa en vanaf deze tijd ging Willy vaker op vakantie, ook verscheidene keren naar Turkije, waar haar oudste dochter en man Coskun woonden.
Toen haar gezondheid in later jaren langszaam achteruit ging, verhuisde ze eerst naar een aanleunwoning bij Jeannette, daarna naar Rusthuis Duinoord en tot slot naar de Egelantier in Oostkappele, waar ze op 4 april 2014 in haar slaap is overleden.

.

.

lenny@superonline.com