Opmerkingen van de heer Tromp van de Vereniging voor Heraldiek.

Van een schets heeft oom henk een schilderijtje laten vervaardigen:

schets van wapen . schildering van wapen

Het goede nieuws is dat het familiewapen Casteleijn zoals toegestuurd behoord tot de familie Casteleijn welke zetelde in de vroedschappen van de stad Rotterdam. Twee leden vader en zoon worden vermeld met hun wapen in de collectie Hartman de Custer, RA (Rijks Archief) Rotterdam inv.nr 55. De door u genoemde Mr. Jacob Andreas is een zoon van Christiaen Jacobsz Casteleijn.

schets van wapen . schets van wapen

Dit houdt voor u in dat bij verder onderzoek u zult moeten zoeken naar Jacob Casteleijn om misschien e.v aansluiting te kunnen vinden in de stamboom. Mocht u geen verbinding in mannelijke lijn kunnen vaststellen dan mag het familiewapen niet worden gebruikt door de mannelijke leden van uw familie. Familiewapens vererven in rechtemannelijke lijn, dochters voeren ook het vaderlijke wapen tot aan hun huwelijk.

Ook de familie Casteleijn van Goeree-Overflakkee voerde eens een wapen dit betreft een huismerk. Misschien niet zo spectaculair maar toch een echt familiewapen.

schets van ons familiewapen

Maar ook daarvoor gelden de heraldische regels enigsinds boven omschreven.

Het flakkeesche wapen behoord aan Leendert Baltensz Kasteleijn, die een rechtstreekse voorvader van ons is.

Van Christiaen en Jacob Andreas Casteleijn en enkele van hun voorvaderen zijn de gevonden gegevens vermeld; Christiaen Casteleijn was in de jaren 1712 - 1713 Burgemeester van Rotterdam.

tekening van wapen